Interview in ANKO kapperszaken

***GESPIEGELD***

Wereldverbeteraar Renate en glamorous Rowan.

Renate Verhage is al bijna dertig jaar eigenaresse van Eco Coiffures in Alphen aan den Rijn. Rowan Nolles opende afgelopen jaar The Glam bar in Rotterdam. Milieu- en diervriendelijkheid versus glamour en bubbels. Een wereld van verschil? Beide dames staan volledig achter hun feel good-concept en volgen hun passie.

Renate Verhage
48 jaar
Eigenaar van Eco Coiffures in Alphen aan den Rijn sinds 1990.
Personeel: 3 medewerkers.
Type klant: Mannen en vrouwen van alle leeftijden, die kiezen voor kwaliteit en het eco-concept.
Good to know: Ook thuis probeert Renate zoveel mogelijk milieuvriendelijk en biologisch te leven. “Wat betreft biologisch eten lukt dat niet altijd. Dan sputteren de gezinsleden nogal eens tegen.”

Rowan Nolles
30 jaar
Eigenaar van The Glam bar in Rotterdam sinds 2017.
Personeel: Een gastvrouw voor de weekenden en een vaste kracht op freelancebasis.
Type klant: Van jonge meiden die hun verjaardag vieren tot doorgewinterde zakenvrouwen die tussen meetings door komen föhnen.
Good to know: Rowans dochtertje van 3,5 is net zo glamorous als haar moeder en gaat regelmatig mee naar de salon. “Ze kan bewonderingswaardig goed met lipstick overweg en vindt het heerlijk om mee te gaan. Ze is de mascotte van de winkel!”

 

Renate: “Een kapster zonder verf en schaar. Ik ben heel benieuwd hoe je tot The Glam bar gekomen bent. Vertel!” Ik heb een enorme passie voor beauty, haar en make-up. Ik wist dat ik ooit voor mezelf wilde beginnen. Het tutten thuis met vriendinnen voor een avondje stappen heb ik altijd leuk gevonden. In Rotterdam miste ik echter een gezellige plek waar ik mij van top tot teen mooi kon laten maken. Die gezellige plek heb ik nu zelf gecreëerd door een salon te beginnen waar je je haar kunt laten stylen en je make-up kunt laten doen, maar waar niet geknipt of gekleurd wordt. “Heb je hiervoor wel als kapper gewerkt?” Ja. Na de kappersopleiding en een visagie-opleiding werkte ik in verschillende kapsalons. Later volgde ik nog een avondopleiding make-up artist en grime en ging ik als freelance visagist aan de slag. Tijdens mijn kapperswerkzaamheden kreeg ik echter last van kapperseczeem. De verf, het natte haar in mijn handen… het ging niet meer. Het knippen en kleuren vond ik trouwens nooit het leukste onderdeel van mijn vak. Het föhnen wel.

Toen ik twee jaar oud was, begon jij al met Eco Coiffures. Een salon die zich richt op duurzaam ondernemen en milieu- en diervriendelijkheid. Dat was in die tijd toch echt wel iets unieks of niet? “Ja, dat klopt. Op twintigjarige leeftijd begon ik een kapsalon in de eerste milieuvriendelijk gebouwde wijk van Nederland. Ik wilde voor mezelf beginnen, maar er waren al zoveel ‘gewone’ salons in Alphen aan den Rijn en omstreken. Omdat ik zelf ook in die nieuwe wijk woonde, leek het me mooi om mijn concept daarop aan te sluiten. Tegenwoordig is ‘eco’ booming en hip, maar dat was toen zeker nog niet zo. Mensen dachten in het begin vaak dat ik een geitenwollensokkentype was. Ik moest geregeld duidelijk maken dat ik juist innovatief én modebewust ben.”

Vertel eens iets meer over je salon. “Ontspanning en verwennerij staan voorop. We geven iedere klant,  voordat wij met de gekozen haarbehandeling beginnen een heerlijke ontspannende hoofdhuidmassage in combinatie met onze Shiatsu-massagestoel. Wij werken met biologische- en dierproefvrije haarproducten. Onze shampoos bevatten geen SLS, SLES en zijn parabeen- en sulfaatvrij. Ook alle kleuringen zijn parabeenvrij en bevatten geen ammonia en PPD. Leuk is de shampoofles van het merk O’right “Tree-in-the-Bottle”. Deze is gemaakt van honderd procent composteerbare materialen. In de onderkant van de fles zitten zaden die in de composteerfase uitgroeien tot acaciabomen. Zo’n shampoofles draagt dus daadwerkelijk bij aan een groenere aarde.”

Wat leuk! Tegenwoordig zie je natuurlijk wel steeds meer salons die zich richten op milieuvriendelijke producten. Wat vind je daarvan? “Dat juich ik alleen maar toe. Hoe meer salons zich met het milieu bezighouden, hoe beter.”

Ik vind het heel tof dat je iets doet wat je zo nauw aan het hart ligt en doortrekt in je kapsalon. Ik hou ervan wanneer mensen ergens voor staan en dat ze dat op zo’n manier weten te combineren met hun passie. Overigens ben ik zelf ook van de ‘groene’ en dierproefvrije producten.

“Wat mooi om te horen. Ik ben benieuwd wat jouw salon zo glamorous maakt.” Ik zou The Glam bar omschrijven als een op en top vrouwelijke salon met een hoog Instagramgehalte. Helemaal van deze tijd. Ik zit gevestigd in een geweldig hoekpandje met hoge ramen. Echt een eyecatcher. Dat draagt enorm bij aan de hele vibe. De klanten zitten aan een bar met uitzicht naar buiten in plaats van naar de muur en we bieden lekkernijen aan. Verder is het vooral gezellig en service staat bij ons voorop. Je ziet geen chagrijnige gezichten, maar meiden die zichtbaar lol hebben in hun werk. We bieden extraatjes die vrouwen prettig vinden: goede cappuccino’s, gezonde bites, maskertjes en voor de liefhebsters een glaasje bubbels.

Jij hebt 28 jaar geleden voor dit concept gekozen. Heb je nooit getwijfeld? “Nee nooit, echt niet. Het kwam wel voor dat andere mensen mij op andere gedachten probeerden te brengen, maar ik ben altijd heel standvastig geweest. Ik ben ook van mening dat als je voor een concept kiest, je daar achter moet blijven staan en altijd in jezelf moet blijven geloven. Daarnaast ben ik dagelijks bezig met hoe ik mijn eco-concept kan blijven verfijnen.

Als beginnend ondernemer kom ik dagelijks uitdagingen tegen. Ik mis af en toe een compagnon, iemand met wie ik over belangrijke beslissingen kan praten en met wie ik kan sparren. Wat zou ik van jou kunnen leren? “Het is heel belangrijk dat je je team betrekt in je keuzes. Als je je medewerkers laat meedenken en open blijft communiceren komen de leukste ideeën. Uiteindelijk neem jij de eindbeslissing, maar doordat je hen betrekt in de bedrijfsvoering, krijg je wel heel betrokken medewerkers. Daarnaast is het enorm belangrijk dat je in jezelf en in je concept blijft geloven, hoe eigenwijs anderen je misschien ook vinden. En je bent natuurlijk van harte welkom om met mij te sparren, leuk!

En wat zou ik van jou kunnen leren?” Eerlijk gezegd zou ik het niet weten. Dat is hetzelfde als Kate Middleton vragen wat Queen Elizabeth van haar zou kunnen leren… “Haha! Toch denk ik dat dat niet zo is. Ik zou echt wel eens een dag met je willen ruilen. Dat lijkt me heel erg leuk. Wanneer spreken we af?”

Kom je langs?

Gebruikmaken van één van onze specialisaties in onze kapsalon of schoonheidssalon? Plan heel gemakkelijk online een afspraak in.